Opłatek do tortu.
Dostępne formaty to koło ( maks. średnica 20 cm) lub prostokąt (maks. format A4).
Ewentualne zmieny wielkości opłatka prosimy podać w uwagach.
By bez problemu poradzić sobie z jego umieszczeniem na torcie, należy wybrać kształt i rozmiar opłatka najbardziej zbliżony do naszego tortu. Przed umieszczeniem opłatka na torcie można przyłożyć opłatek do biszkoptu w celu dopasowania średnic. Biszkopt powinien być o kilka milimetrów większy od opłatka, tak, aby po jego położeniu na torcie pozostały wolne brzegi, które wypełnione zostaną np. kremu. Przed położeniem należy pamiętać, aby ostatnia warstwa masy, na którą nakładamy opłatek, była możliwie jak najbardziej równa. Jeśli zaistnieje potrzeba przycięcia opłatka, można wykonać to zwykłymi nożyczkami. Jak przykleić opłatek na tort, jeśli tort zostanie wykończony suchą warstwą np. z marcepanu bądź czekolady? Najlepiej W takim przesmarować wierzch neutralnym żelem do ciast.
Opłatek najlepiej umieścić na torcie ok godziny przed jego podawaniem, ale nie wcześniej niż cztery, gdyż może się rozpuścić. Opłatek nakładamy powoli, rozpoczynamy od jednej strony tortu, delikatnie uciskając. Dzięki temu uniknie się gromadzenia powietrza między tortem a opłatkiem. Należy odczekać aż opłatek wchłonie wilgoć z tortu. Gotowe